Siv's Blogg

Siv's Blogg

Om bloggen...

Jeg har stor tro på og vet at, hva vi spiser og hva vi bruker kroppen vår til, har stor betydning for helsa vår. Det å sørge for å få i seg litt av alle næringsstoffene kroppen trenger, kombinert med fysisk aktivitet er den beste helseinvestering vi kan gi oss selv.

Hjemmelaget babymat

KostholdOpprettet av Siv Arntzen on., august 15, 2012 00:20:31
I dag fikk jeg spørsmål på bloggen om hjemmelaget babymat. Hvis det er noe som gleder en kostveileders hjerte så er det dette.smiley

At du Camilla er opptatt av hvilken mat du skal gi Sara og at du ønsker å lage den selv syntes jeg er kjempebra. Skulle ønske flere som har små barn tenkte det samme.

Det å gi barna næringsrik god mat og gode vaner i fra starten av er kjempeviktig.

Syntes dette er så bra, og så viktig tema at jeg lager like gjerne et blogginnlegg om det.


Her er hva Camilla skrev til meg:


Hei Siv! Takk for sist :-)Du, dette er kanskje ikke det du ellers blogger om, men du har ikke noen tips til hjemmelaget babymat - hva som er sunt/lurt/bra? Jeg vil gjerne lage maten til babyen selv, og syns det er litt vanskelig å vite hva jeg skal bruke. Har sniktittet på butikken på glassene de selger der, og får jo noen tips, men det går mye i det samme (banan/sviske/blåbær/fersken...). Sara er 4 og 1/2 mnd nå, så jeg lurer litt på hva jeg kan gi. Har du lyst å gi meg noen tips? Har hørt at avokado er bra - stemmer det? Og vet du om jeg kan gi henne tomat? Håper du syns det er greit å spørre deg - du kan jo kosthold og ernæring, så jeg tenkte "hvorfor ikke spørre" :-) 'If you don't ask, you don't get' heter det. På forhånd takk for svar - uansett :-)Mvh, Camilla


Svar:

Det aller beste er å gi barna morsmelk minst til ca. 6 mnd., og helst så lenge som mulig inntil 1 års alderen ( gjerne lengre ). Morsmelken har all den næring et barn inntil 1 års alderen trenger.

Hvis det av ulike grunner ikke lar seg gjøre og babyen får morsmelkerstatning kan du fint begynne med små måltider av fast føde i 4 - 6 måneders alderen.

Begynn med enten helt tynnflytende grøt eller å mose sammen grønnsaker, f.eks. gulrot, blomkål, brokkoli. Kok de møre først, da er det lettere å få de helt finmost. Ha i 1 ts. sunt fett som oliven eller rapsolje. Stavmikser med moseskaft er fint å bruke til det. Bland det med morsmelk eller morsmelkerstatning. Det må være helt tynnflytende til og begynne med. Begynn med å bare gi henne bare 1 - 2 små ts. og øk gradvis mengden.


Hjemmelaget grøt kan du lage av feks, havre eller hirse.

Eksempel: 1 dl vann / morsmelk / mormelerstatning, 2 ss havremel eller hirsemel, 1 ts olje, 1 ts frø / kjerne / nøttemel. Kok opp væsken og mel, ta av plata og bland i olje.

Du trenger ikke tilsette hverken sukker eller salt i babymaten.

Jeg annbefaler å inntrodusere en matsort om gangen. Skulle det være at barnet får en allergisk reaksjon ( som er sjelden når de får ren og naturlig mat ) er det lettere å vite hva det er de reagerer på. Begynn feks. med moste grønnsaker. Gi henne det noen dager. Når hun har vent seg til det kan du innføre grøt også.

Etter hvert kan du begynne med å mose litt kjøtt eller fisk sammen med grønnsakene. Eggeplommer er rike på vitaminer. Å blande bløtkokte eggeplommer i barnematen er også et godt alternativ.

Avocado er kjempebra. Den inneholder de gode fettsyrene som barnet trenger for at vekst, forbrenning, immunforsvar, læring og konsentrasjon skal fungere optimalt hos barnet.Anbefales fra ca. 6 mnd. Denne kan du mose sammen med de andre grønnsakene. Du kan også mose den og blande den i grøten. Du kan også bruke litt oliven eller rapsolje ilag med grønnsakene eller grøten for at barnet skal få i seg sunt fett. Barnemat kan lages i større porsjoner og fryses. Da er det tilgjengelig hele tiden.

Tomat er også kjempebra. Det inneholder både mye jern og mye C vitaminer. Kok opp vann og legg tomaten i et par minutter. Rens av skallet og mos den sammen med f.eks. grønnsakene.

Du kan også gi henne yoghurt. Da annbefaler jeg ren naturellyoghurt. Da kan du mose litt frukt som feks. eple, pære eller banan og blande i. Frukt er jo fint å gi som dessert. Annbefaler det ikke som måltidserstatning.

Hjemmelaget barnemat er absolutt å foretrekke. I middagsglassene og kjøpegrøten er det mye tilsettningsstoffer som man unngår ved å lage maten selv. Man får en mye mer variert smak på maten ved å lage den selv med litt forskjellige ingredienser. Har du smakt på kjøpt barnemat...Smaker det samme av alle.smiley

Hvorfor ikke gi barna det beste?

Det er en god innvestering i barnets helse og utvikling.smiley

Håper dette var til litt hjelp.

Ønsker deg masse lykke til med sunn og god mat til en sunn og god baby!smiley

  • Kommentarer(3)//www.treningkostoghelse.com/#post313