Siv's Blogg

Siv's Blogg

Om bloggen...

Jeg har stor tro på og vet at, hva vi spiser og hva vi bruker kroppen vår til, har stor betydning for helsa vår. Det å sørge for å få i seg litt av alle næringsstoffene kroppen trenger, kombinert med fysisk aktivitet er den beste helseinvestering vi kan gi oss selv.

Marmelade

Syltetøy/kompott/krem/geleOpprettet av Siv Arntzen on., oktober 10, 2012 17:26:27

Tyttebær / pæremarmelade og ripsbær / plommemarmelade.

Etter å ha laget tyttebær og ripsbærgele tenkte jeg at det må være noe jeg kan bruke de bærene som er igjen etter silingen til. Det er jo for galt å bare kaste det, alt for gode råvarer til det.

Fant ut at jeg skulle prøve å lage noe slags marmelade av det. Forutsettingen er selvfølgelig at bærene som er laget gele av er rensket på forhånd.

Så husk neste gang du lager gele: " rensk bæra først! " smiley

Som tenkt så gjort!

Jeg kan love dere, " det ble kjempegodt ".

Bruk det som pålegg, på is, sammen med frokostblanding ja på det som man ellers ville brukt marmelade til. Jeg blir å prøve det til ost og kjeks for det tror jeg

må bli helt ” konge ”.smiley

Slik gjorde jeg:

Tyttebær / pæremarmelade

2 pærer

1 kanelstang

restetyttebæra

smak til med søtningsmiddel ( kan bruke enten stevia, tagatesse eller sukrin. Jeg brukte stevia. )

1 dl malte valnøtter

Rensk og skjær pærene opp i biter. Slå vann over slik at det nesten dekker pærene. Ha i kanelstangen. La det småkoke til pærene er blitt møre. Ha i bæra og la det småkoke litt til. Fjern kanelstangen og mos blandingen med for eksempel stavmikser. Ha i de malte valnøttene.

Smak til med søtningsmiddel og event. litt mer kanel om du vil ha mer kanelsmak.

Ha marmeladen over på varmt glass. Sett på lokket med en gang. Oppbevares kjølig og mørkt.

Ripsbær / plommemarmelade

500 g plommer

1 apelsin

resteripsbæra

smak til med søtningsmiddel ( bruk samme som til tyttebær / pæremarmeladen )

2 ts vaniljepulver

Vask, fjern steinen og skjær plommene i biter. Rensk apelsinen. Legg i kaserolle sammen med 2 – 3 ss steviasukker. La det få et oppkok og la det småkoke i ca. 20 minutter. Ha i resteripsbæra, rør det sammen og la det koke litt til. Mos blandingen med for eksempel stavmikser. Smak til med event. litt mer søtningsmiddel.

Ha marmeladen over på varmt glass. Sett på lokket med en gang. Oppbevares kjølig og mørkt.

  • Kommentarer(3)//www.treningkostoghelse.com/#post340

Ripsbærgele og tyttebærgele uten sukker

Syltetøy/kompott/krem/geleOpprettet av Siv Arntzen ti., oktober 09, 2012 17:24:57

Høst er bærtid!

Det er så utrolig mye man kan bruke bær til. Jeg elsker bær men siden jeg i størst mulig grad holder meg borte fra sukker syntes jeg det er artig og spennende å prøve å lage tradisjonsmat uten sukker.

Har nå laget både ripsbærgele og tyttebærgele uten sukker men brukt tagatesse som søtningerstatning.

Resultatet ble to kjempegode geleer som smaker utmerket til både kjøtt og fiskeretter. Jeg forbinder gele som festmat. Kanskje er det fordi man må ha så mye bær for å få laget mye gele, derfor blir det til at jeg lager bare litt. Så er det jo noen ting som smaker ekstra godt når man bare spiser det en sjelden gang.smiley

Hvis du rensker bæra før du lager gele kan du bruke den til deilig marmelade etter den er silt av. Oppskrift kommer i neste innlegg.smiley

Ripsbærgele

1 kg bær ( bæra “ må “ ikke være rensket når du skal lage gele. )

2 dl vann

1 ½ dl tagatesse

Kok opp bær og vann og la det småkoke til bæra er gått sund. Ca. 20 min.

Hell blandingen I en saftpose eller legg et rent kopphåndkle over et dørrslag og la all saften sile av. For å få best mulig resultat er det viktig at det får stå nok lenge slik at mest mulig av pektinen blir med. Det er den som gjør at geleen stivner. La det gjerne stå natta over.

Etter silingen:

Koko pp saften og rør inn tagatessen litt etter litt. La det småkoke til geleen begynner å stivne. Det kan ta alt fra 20 min. til 40 min. Det kommer an på hvor mye pectin det er I bæra. Hvis bæra er godt modnet tar det lengre tid. Skum av underveis. Du vil kjenne når geleen begynner å stivne, så kan du se når du skummer av hvis skummet stivner fort så er den kokt nok.

Hell geleen på reint varmt glass. La det stå uten lokk til geleen er blitt helt kald. Oppbevares kjølig og mørkt.

Tyttebærgele

Samme fremgangsmåte som ripsgeleen. Tyttebær er litt surere så jeg hadde 2 dl tagatesse I på 1 kg. bær. Opplevde også at tyttebærgeleen trengte litt lengre koketid.

Det kan være lurt å smake på avskummet om du syntes det er passé søtt.

Bruker du annet søtningsmiddel som sukrin eller stevia er det bare å smake det til. Begynn med litt og heller ha I litt etter litt. Kjedelig hvis det blir for søtt. Er liksom ikke bare å spe det ut.smiley

Lykke til!

  • Kommentarer(3)//www.treningkostoghelse.com/#post339

Trollkrem

Syltetøy/kompott/krem/geleOpprettet av Siv Arntzen sø., august 26, 2012 18:00:00
Trollkrem laget av blåbær er supergodt. Ønsker du heller å bruke annen bær er både tyttebær og ripsbær gode alternativer. De fleste forbinder kanskje trollkrem med tyttebær men jeg syntes det smaker like godt både med blåbær og ripsbær. Oppskriften er uansett lik.smiley

1 eggehvite

300 g bær

1/2 dl tagatesse el. sukrin


Bland alt i en mikser og pisk til kremen er blitt stiv. Jeg bruker å ta vare på ca. 1/3 av bæra og piske inn helt til slutt. Syntes det er godt med litt hele bær. Lett for at alt blir sunnmost i mikseren.


Trollkrem er nydelig dessert, men også kjempegodt til vaffler eller lapper.

Lapper og trollkrem var min frokost i dag.smiley

Oppskrift på vaffelkake og lapper her:

Lapper: http://www.treningkostoghelse.com/#post241

Vaffel: http://www.treningkostoghelse.com/#post113

  • Kommentarer(0)//www.treningkostoghelse.com/#post319

Rabarbra

Syltetøy/kompott/krem/geleOpprettet av Siv Arntzen sø., juni 26, 2011 20:07:56
Rabarbra er sommermat. Det er egentlig en grønnsak men blir brukt som en frukt. Fra gammelt av het det seg at den skulle høstes inn før St. Hans, men tror jo ikke, i hvert fall her nord, at det gjør noe om vi bikker over St. Hans før vi tar den inn. De sa den ble "træna" om den sto lenger. Jeg klarte det nesten. Det ble den 24. juni i år. Er så heldig at jeg har en nabo som har masse rabarbra som han ikke bruker selv.smiley

Kan huske fra jeg var liten jente at vi satt på trappa med sukkerkoppen og brukte som dipp til rå rabarbra Det søte mot det sure var snadder. Selv " sukker....", antakelig mye sunnere enn alt mulig forskjellig gummigoodis i alle varianter surt og søtt, som mange barn spiser i bøtter og spann av i dag.

Jeg hentet altså inn rabarbra på fredag, å i går laget jeg nydelig syltetøy av rabarbra og jordbær. Som jeg i dag har laget pai av.smiley

Oppskriften på paien kommer under " kake " etter hvert. Har også brukt det til dessert. Det kommer under desssert.

Rabarbra kan også singelfryses.

Rabarbra / jordbærsyltetøy

1 kg. rabarbra ( skjært opp i små biter )

1 kg. jordbær

10 ss. sukrin

2 ss. kanel

saft fra 1 sitron


Vask og skjær rabarbra opp i små biter. Rensk jordbær og del den i biter. Ha rabarbra og jordbær i en kjele. Press sitronen og ha saften over. Kok opp og la det småkoke et par timer. Ha i kanel mot slutten av koketiden. Smak om det er passe søtt og passe med kanelsmak. Kan hende noen vil ha litt mer sukrin i. Avkjøl og oppbevar på glass i kjøleskap.

Kjempegodt å ha i cottage cheese eller tyrkisk yoghurt. Og selfølgelig som pålegg.smiley

  • Kommentarer(0)//www.treningkostoghelse.com/#post97